Home Aktualno Razgovarali smo s Mrnjavcem, autorom knjige koja je jučer objavljena – “Na...

Razgovarali smo s Mrnjavcem, autorom knjige koja je jučer objavljena – “Na dvoru kralja Zvonimira”

526
Foto: Despot Infinitus
0 Shares

Razgovarali s prof. Goranom Mrnjavcem, kustosom Kninskog muzeja. Povod razgovora je knjiga koja je jučer objavljena, a čiji je autor upravo naš sugrađanin prof. Mrnjavac.

Recite nam ukratko o kakvoj je knjizi riječ?
Dobar dan, pozdravljam sve čitatelje vašega portala, a naročito naše sugrađane. Knjiga koja je jučer ugledala svjetlo dana nosi naziv “Na dvoru kralja Zvonimira”. Radi se o slikovnici za djecu s povijesnom tematikom na 36 bogato ilustriranih stranica. Ona nije namijenjena isključivo za dječje uzraste, iz nje mogu puno naučiti i odrasli. Također bih je preporučio kao vrstu didaktičkog sredstva.

Odakle ideja za slikovnicu?
Po struci sam profesor povijesti i geografije, zadnje tri i pol godine radim u Kninskom muzeju na tvrđavi, zadnjih petnaestak godina sam aktivan na raznim poljima kulture (gluma, folklor, predstavljanje knjiga, organizacija kulturnih događaja, pisanje recenzija itd.) – no sve to ne bi bilo dovoljno da nije bilo mojih nećaka Petra i Josipa – oni su glavni „krivci“ koji su me nagovorili da im napišem priču za laku noć. Tako je nastala ova knjiga.

Koji su vas motivi potakli na pisanje?
Kao što sam već rekao, najveći motivatori su mi bili nećaci. Međutim, bilo je tu i mnogo drugih; poput želje da jednom pozitivnom „pričom“ dam osobni doprinos našem gradu i našoj lijepoj Hrvatskoj. Nadam se da sam u tomu i uspio na radost cijele zajednice i sebe osobno.

O čemu govori radnja slikovnice?
Govori o dječaku Borni Petru koji se u snu vrati u vrijeme srednjeg vijeka i vladavine kralja Zvonimira. U samoj fabuli na čudnovat način se isprepliću prošlost i sadašnjost. Tu je i priča o skrivenom blagu na tvrđavi…

Kada možemo očekivati službeno predstavljanje u Kninu?
Zbog epidemije s kojom smo svi suočeni predstavljanje će biti odgođeno za neke bolje dane, a ako epidemiološke mjere dopuste onda bih napravio više predstavljanja s manje publike. Javnost će o svim promotivnim aktivnostima biti pravodobno informirana.

Tko je izdavač, autor ilustracija i hoće li biti predstavljanja i izvan Knina?
Izdavač je Despot infinitus iz Zagreba, a slikovnica je izišla u ediciji Hrvatska povijest na što sam posebno ponosan. Ilustracije je izradila akademska slikarica Andrijana Mlinarević Cvetković. Planirali smo predstavljanja diljem Hrvatske, BiH i dijaspore ali to će ponajprije ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Također je predviđeno predstavljanje na najvećem sajmu knjiga u RH – Interliberu u drugoj polovici studenoga.

Imate li neku poruku za kraj?
Ovim putem želio bih se zahvaliti svojoj obitelji i prijateljima, kolegicama i kolegama iz škola u kojima sam radio kao i ekipi iz Kninskog muzeja. Također se zahvaljujem svima onima koji su prepoznali ovaj „projekt“ – izdavaču, ilustratorici, gradu Kninu… a najviše dragom Bogu koji me na čudesan način prati na mome putu!
Poruka za kraj: nadam se da će te cijeli život nastaviti gledati dječjim očima i pronaći blago u sebi i drugima!

0 Shares