Home Kolumne RUGOBA DOMAĆE POLITIČKE MOČVARE – OBNOVA KNINSKIH ZGRADA ! ( prvo poglavlje...

RUGOBA DOMAĆE POLITIČKE MOČVARE – OBNOVA KNINSKIH ZGRADA ! ( prvo poglavlje )

876
0 Shares

280104_bd8db46440eb5454aafdf532f445d399.jpg_srz_656_369_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

Ovih dana je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavilo da će uvoditi kazne radi nepostojanja fasada na stambenim objektima. Kazne bi bile drakonske i iznosile bi i do tri tisuće kuna (3000 kn) mjesečno. Glavni motiv ministarstva su određene europske norme o energetskoj učinkovitosti. Međutim, stanovništvo na rubu egzistencije, nipošto nije s veseljem primilo ovu najavu.

 Dio građana Knina ova mjera neće pogoditi a među njima su i oni sretnici kojima država obnavlja fasade zgrada i stolariju. I do sada su postojala gloženja i oko poretka prioriteta kao i o tome da neki neće dobiti ovu pomoć države a drugi višestruko profitiraju. Nova mjera bi mogla produbiti te napetosti pa čak izazvati ozbiljnije podjele.

Socijalne prilike u Kninu su dobro poznate; jedna trećina stanovnika je na socijalnoj skrbi a mnogi od njih su u stambenim jedinicama obnovljenim ili izgrađenim do stanja useljivosti. Perspektiva brzog zapošljavanja ne postoji pa takvi najavljenu mjeru neće moći ispoštivati.

 Nije namjera ovog teksta tražiti opoziv najave, jer se donosi sukladno europskim kriterijima o energetskoj učinkovitosti, nego apelirati na državu da ugradi socijalne osigurače.

 S druge strane, država je bila i još uvijek jest veoma darežljiva prema Kninu. Ogromni novci su osigurani za stambeno zbrinjavanje za različite kategorije korisnika; branitelje, kadrove, prognanike, povratnike. Osim obnove fasada koje financira država u tijeku je i izgradnja zgrade na Senjaku u iste svrhe.

 I onda dođemo do jedinstvenog slučaja. U strogom centru Knina, na križanju Jelenine i Krešimirove završila je „obnova“ manje stambene zgrade. I ništa, da budemo blagi, ne valja. I na drugim objektima je bilo zamjerki za vrstu materijala, za vrstu stolarije, vrijeme u kojem se izvode radovi… čak su i otpadali dijelovi novouređenih fasada ali ništa se ne može uspoređivati s ovim slučajem.

 Frankenstein zgrada. Čudovište iz najveće grozomore. Jedan prozor veći drugi manji, jedna stolarija drvena, druga plastična. Ulazna vrata bez staklenih djelova za što veći mrak i za što veće trošenje energije. Jedino slično ikada igdje je parodija iz Mr. Beana koji je kihnuo u sliku pa je krenuo brisati a ona se razlila. Možda i ona čuvena restauracija slike Ecce Homo u španjolskom gradu Borji. Slika ispod teksta sve govori.

 Slika nam govori više od riječi. Daleko veća, bijela PVC balkonska vrata sa slike, zamjenjena su nedavno o trošku vlasnika stana i napravljena su „po mjeri“ otvora koji je ostao .

 A donja vrata, djelo takozvane “obnove kninskih zgrada”, ne samo što su napravljena od najjeftinije svježe jelovine, sa najmizernijim okovima i naknadno jednom površno prelakirana, već su i dimenzijama daleko manja od “starih” vrata.

Kao i svi prozori na zgradi koji su svi redom također smanjeni za dvadesetak cenimetara sa donje strane i isto toliko sa bočne strane.

 Slika međutim ne govori tko je ovo planirao, tko je izvodio radove, zašto je to napravljeno. Slika ne govori ni o kontroli radova. Ali svaki pogled na sliku govori da se radi o neredu. O neredu u financiranju, o neredu u izvođenju radova i o neredu  u kontroli. Slika govori o svim onim nevidljivim, tajnim dogovorima ispod tezge, o pogodovanjima, o provizijama i o potpunom zaobilaženju propisa.

 Slika ne govori niti koliko je “vješti” kninski poduzetnik naplatio od grada za svoje prozore. Ne bi nas nimalo iznenadilo da njegovi prozori vrijede poput „salamander“ prozora sa trostrukim low-e staklima, punjenih argonom. I da su jadne plastične roletnice u ovom slučaju plaćene skuplje od ispunjenih alu – roletni …

 I kad smo već spominjali „zviždače“ i „bukače“ evo pravog mjesta za takve aktivnosti. Evo spomenika za manifestiranje ogorčenosti, za manifestiranje bijesa.

 Javnim novcima, našim novcima, napravljena je rugoba iz domaće političke močvare. Treba li uopće  poimenice spominjati našeg slavnog umjetnika?  Tko je ovdje u kategoriji „naivne umjetnosti“?

 Izgleda da je novinarka Slobodne Dalmacije već odavna prozrela način rada odgovornih , te u svom članku grad Knin nazvala OAZOM ZA ŠPEKULANTE !

 Nije niti slutila koliko je bila u pravu.

0 Shares