Home Knin Ruka pomoći roditeljima i djeci: Uz Čarobni svijet odrastanje u Kninu ljepše...

Ruka pomoći roditeljima i djeci: Uz Čarobni svijet odrastanje u Kninu ljepše je i zdravije

378
SHARE

Kninska udruga Čarobni svijet djeci predškolske i školske dobi pruža svijet zabave, igre, učenja i stupanja u različite socijalne interakcije kako bi odmalena upoznali važnost zajedništva svih sudionika u društvu. U dvije godine otkako Čarobni svijet postoji, kninski roditelji prihvatili su udrugu kao mjesto pomoći, odmora i podrške u suvremenim izazovima odgoja. – piše sibenik.in

– Naš je rad posebice usmjeren na djecu koja nisu uključena u institucionalni oblik odgoja i obrazovanja. U svom programu imamo i kreativno-edukativne radionice za djecu od tri do pet godina starosti, i za one od pet do sedam godina,  na kojima djeca izrađuju razne predmete s kojima sudjelujemo na sajmovima i tako im dajemo priliku da budu odmalena aktivni sudionici u društvu – ispričala nam je Anita Ercegovac, predsjednica kninske udruge, i dodala da novac prikupljen od građana doniraju onima kojima je najpotrebnije.

Tako su povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna djeteta, u suradnji sa ‘Stolarijom Lapčić’, od donacija uredili dnevni boravak pedijatrije u Kninu, a pomogli su i u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za provjeru sluha novorođenčadi koji bi uskoro trebao stići u kninsku bolnicu. Na Festivalu ruralne kulture, Zvonimirovim danima i drugim manifestacijama, Čarobni svijet je neizostavan.

12079627_1061595500531697_3186357898338516566_n

– Nedavno smo proveli UNICEF-ov projekt ‘Za bolji početak’ gdje smo svoje djelovanje proširili na općinu Biskupija, i tako uključili djecu koja, iz raznih razloga, nisu mogla biti uključena u institucionalni i izvaninstitucionalni oblik odgoja zbog izoliranosti u manjoj sredini. Dva puta tjedno organizirali smo radionice u koje su bili uključeni roditelji i djeca, s ciljem uključivanja djece rane razvojne dobi u raznovrsne aktivnosti, a njihovim roditeljima pružanje podrške u izazovima odgoja u suvremenom društvu. U sklopu toga organizirali smo i festival ‘Moje dijete i ja’, na kojem smo spojili kninske mališane s djecom iz Biskupije i  pomogli u građenju dječjeg aktiviteta i socijalne uključenosti te radosti zajedničkog druženja djece i roditelja– objašnjava Ercegovac princip djelovanja Čarobnog svijeta.

Nakon nastave u dnevni boravak Čarobnog svijeta

Inicijativa roditelja djece koja kreću u školu da kvalitetno provedu svoje vrijeme nakon nastave dok su oni još na poslu, rezultirala je stvaranjem ‘dnevnog boravka’ Čarobnog svijeta u kojem tri predškolca i  tri prvašića svakodnevno pišu domaće zadaće, prolaze kroz didaktičko-zabavne igre, pripremaju skečeve, igrokaze i plesne točke, sudjeluju na kreativnim radionicama, posjećuju razne kulturne ustanove i borave u maloj školi u prirodi.

Foto: facebook
Foto: facebook

– Individualni pristup svakom djetetu razlog je zbog kojeg smo htjeli oformiti malu grupu. Svakog dana preko tjedna od 12 do 15 sati djeca dolaze u Čarobni svijet gdje voditeljica radi s  djecom različite zadatke i kvalitetno ispunjava njihovo slobodno vrijeme – dodaje Ercegovac, ponosna što osmijesi na dječjim licima najviše govore o zadovoljstvu provedenom u Čarobnom svijetu.

Zaposlena kao odgojiteljica u vrtiću, Anita konstantno radi na unaprjeđivanju svog znanja  kako bi mogla pružiti više u svom radu s djecom, ali i poboljšanju kvalitete sadržaja za djecu i roditelje na području grada Knina te je iz takvog aktivnog promišljanja i nastao ‘Čarobni svijet’.

– Na početku nismo očekivali da će se Čarobni svijet u tako kratkom vremenu razviti u veliku priču, ali ljudi su prepoznali rad i potencijal udruge. Poruka ‘Vidimo se u Čarobnom na odmoru’, koju mi volonteri šaljemo jedni drugima, dovoljan je dokaz da je udruga odraz ugodnog ozračja, spontanosti i uživanja u onom što radimo – ponosna je Anita na sve koji su postali dio njezine ideje.

Za Čarobni svijet zatvorena vrata ne postoje, a pomoć koju pružaju najmlađima i njihovim roditeljima neprocjenjiva je.