Home Mozaik Šarene pilule za lilule

Šarene pilule za lilule

1017
0 Shares

Gradski vijećnik HDZ-a te poznata kulturna posvuduša na jučerašnjoj je sjednici Gradskog vijeća, premda u nadasve skromnoj i sporednoj ulozi antijunaka, odigrao svoju rolu života. Nije da nije bilo velikih uloga, „pjesničkih“ zbirki izdanih u peteroznamenkastim nakladama. Zatim, uloga kralja Zvonimira lokalnih rekonstrukcija povijesti i turističkih pokušaja i promašaja. Na nacionalnoj je sceni nezaboravna izvedba nadmenih grudi, nabreknutih vratnih žila te verbalne grozopjene u poticanju na križarski rat protiv ćiriličnog pisma.

No, sva ta grandiozna djela ostat će zasjenjena dalekosežnošću jučerašnje izvedbe. Gradski vijećnik na sjednici Vijeća iz plastične boce nalijeva u čašu vodu te je naiskap popije. Izazvavši i nadmašivši sudbinu, tim je dramskim ostvarenjem dokazao da je – voda pitka. Htio je pokazati, a to je i rekao, da je sada dokazano da je voda u kninskom vodovodu zdravstveno ispravna.

Čemu je služila plastična boca i koja je voda u njoj bila, pitanje je otvoreno za raznovrsne i kreativne umjetničke rasprave. Zlobnici bi rekli da su samo rijetki Kninjani povjerovali medijskim natpisima da je voda neispravna u cijeloj županiji. Zlobni jezici su proguravali priče po kojima većina Kninjana zna gdje su kninska vodocrpilišta te da nemaju nikakve veze s onečišćenjem Krke i šibenskog vodocrpilišta.

Stoga je naš antijunak u, premda sporednoj, ali ipak predstavi života, raščistio sa svima: i zlobnim jezicima i nevjernim Tomama. Glavnu rolu, glavnog antijunaka, ipak igra sada već nepopravljivo posrnula gradonačelnica. U svom verbalnom križarskom ratu protiv dijaboličnog pravosuđa koje se usudilo opaliti joj kaznu te je presuda odavno postala pravomoćna, ona je odlučila uzvratiti snažnim pravnom ljutom travom.

Posrnula gradonačelnica javno je izjavila da se žalila na pravomoćnu presudu. Nakon trenutka nevjerice, uz razoružavajući osmjeh, dobačeno joj je da se to ne radi te da ni Vrhovni sud to više ne može popraviti. Uslijedilo je krajnje duboko posrtanje, hvatajući se za slamku, obećala je da će zatražiti reviziju postupka. Skljokavši se tom izjavom koliko je duga i široka za sobom je povukla i zamjenika Blaževića koji je još proljetos tvrdio da je revizija u tijeku.

Sve ostalo je deja vu. Nepopravljivo tvrdoglava, narcisoidna i dozlaboga obijesna i dalje ne priznaje da su u „fekalnoj jami“ zastupljene teške kovine u najvišem, petom razredu onečišćenja. Ne priznaje da je to u sudskom postupku dokazano, da je sud presudio protiv Grada i Komunalnog poduzeća i da je presuda odavno pravomoćna. Odavno je jasno da se prisutnost teških kovina zataškava jer se štiti stvarni izvor onečišćenja. Odavno je jasno da se ni tijekom procesa nisu ulagali protudokazi niti je bilo žalbi u žalbenim rokovima. Jasno je da ni ne može biti žalbe na pravomoćnu presudu, a jasno je da su i ona i Blažević po tko zna koji put uhvaćeni u javno izrečenoj laži.

Ukoliko je drukčije neka sazovu tematsku sjednicu Vijeća i izlistaju dokumente: osporavanje analiza zemljišta, osporavanje izvora onečišćenja, žalbu na prvostupanjsku presudu kao i revizijski zahtjev. Dok se čeka tematska sjednica Gradskog vijeća te javno obznanjivanje dokumentacije nije zgoreg napomenuti da je lažna tvrdnja da se Grad žalio na pravomoćnu presudu. Osim što je laž to je i potpuna pravna besmislica. Zato će se mnogo više znati kada se zamjenik Blažević pismeno očituje na vijećničko pitanje: Je li Blažević kao tadašnji predsjednik Gradskog vijeća znao za presudu i ako je znao zašto o sadržaju i obvezama Grada po presudi nije upoznao Gradsko vijeće?

Kao sporedni antijunak gradski vijećnik HDZ-a napokon je pronašao ulogu s kojom se može poistovjetiti – ulogu mađioničara. Nalivši vodu iz plastične boce u čašu, izrugivao se sa zdravim razumom malobrojne publike u Gradskom vijeću te većine Kninjana. Mnogo gora od toga je demonstracija bešćutnosti, koju posrnula gradonačelnica s dežurnim iluzionistom upućuje prema onima koji se vodom opskrbljuju iz Jaruge (domaćima i turistima).

Igrokaz je to za narod u režiji posrnule gradonačelnice i velikog mađioničara s naslovom „Glavno da je nama dobro, za ostale nas nije briga“!

 


feral news, N.G.

0 Shares