Home Aktualno Senzacionalno otkriće kod Knina: U Vrbniku pronađena austrijska tvrđava

Senzacionalno otkriće kod Knina: U Vrbniku pronađena austrijska tvrđava

447
SHARE

Senzacionalnim otkrićem, austrijskom tvrđavom iz 19. stoljeća u Vrbniku kod Knina, pohvalili su se šibenski konzervatori Ivo Glavaš i Marko Sinobad. Kako kažu, riječ je o najznačajnijem povijesnom i arheološkom otkriću obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske, javlja sibenik.in

– Na postojanje u znanosti posve nepoznate tvrđave u Vrbniku kod Knina upozorio nas je prof. dr. Hrvoje Kekez s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu koji je, istražujući podatke o kninskoj tvrđavi u Bečkom državnom arhivu, našao na nacrte tvrđave u Vrbniku – ispričao je Ivo Glavaš koji je s kolegom Markom Sinobadom obišao ostatke tvrđave. 

Riječ je o jedinoj austrijskoj tvrđavi u Šibensko-kninskoj županiji. Ima površinu od gotovo jednog hektra što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana. Tvrđava je u obliku je nedovršenog polukruga s velikim grudobranima od kamenja i zemlje, a rov ispred grudobrana je iskopan u kamenu živcu. U središtu tvrđave nalazi se zidana vojarna u koju se moglo smjestiti gotovo 150 vojnika i časnika.

– Ovo je bez svake sumnje najznačajnije povijesno i arheološko otkriće nekog obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske. Slijede daljnja istraživanja tvrđave nakon kojih ćemo moći nešto više kazati o prostorima unutar nje – napominje Glavaš. 

Austrijska vojska je tvrđavu Vrbnik po svoj prilici sagradila u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godina i otada je pala u zaborav. Sagrađena je kako bi štitila južni prilaz Kninu na točki s koje je mogao biti najlakše ugrožen.

sibenik.in