Home Iz zemlje Skinuta zastava s kninske tvrđave

Skinuta zastava s kninske tvrđave

365
SHARE
Screenshot Vimeo

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac skinutu je zastavu s kninske tvrđave  poklonila  Kolindi Grabar Kitarović.

Postoji još jedan simbol hrvatske pobjede

– Postoji još jedan simbol hrvatske pobjede, a to je na neki način hrvatska zastava koja me posebno dirnula u onoj dvorani u Westinu, stoga kao najbolju najavu naše buduće predsjednice, a i slijedeće govornice, zbog koje smo se večeras ovdje okupili, Kolinda, želim da ova zastava s kninske tvrđave, koja je jutros skinuta tebi u čast, bude izvješena na Pantovčaku kao simbol tvoje i naše zajedničke pobjede. Neka je to najava i naše kandidatkinje za predsjednicu, pa je pozivam da joj se ovo uruči u ime svih nas, neka to visi na Pantovčaku kao simbol naše HDZ-ove hrvatske pobjede – rekla je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Motivacijski skup predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović Vodice – 14.11.2014. from infovodice on Vimeo.

 

“Treba nam ova trobojnica” – Kolinda Grabar Kitarović

– “Treba nam ova trobojnica da nas okupi da se prisjetimo s kojim smo zanosom krenuli u stvaranje države i sad s istim zanosom krenimo nastaviti, završiti posao koji je počeo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, krenimo povesti našu Hrvatsku u blagostanje zajedno, zajedno za bolju Hrvatsku” – izjavila je Kolinda Grabar Kitarović

Iako zastava na kninskoj tvrđavi nije u privatnom vlasništvu Josipe Rimac, te je ista mogla jednostavno kupiti zastavu te je pokloniti. To nije napravljeno, nego je zaključila da joj ‘treba ta trobojnica’ te kako ima pravo samo uzeti i pokloniti predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a. Kako doznajemo u Policijske uprave šibensko-kninske krađa zastave s kninske tvrđave nije zabilježena.

Tko je na vlasti, taj “svoje” zastavom časti !

– Zastave koje se vijore na kninskoj tvrđavi kupuje Kninski muzej, osim onih četiri do osam komada koje svake godine uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti za podizanje na proslavi donosi Ministarstvo obrane. Gore na tvrđavi uvijek puše i dogodi se i na samoj proslavi da se zastava podere, tako da uvijek treba imati rezervne. Upravo zato nikad niste vidjeli poderanu zastavu na kninskoj tvrđavi. Mi ih redovito mijenjamo, 20-ak svake godine, i uvijek na svaku napišemo datum od kada do kada je bila na jarbolu kninske tvrđave. Osim one prve koju je poljubio predsjednik dr. Franjo Tuđman i koja se čuva u Hrvatskom vojnom muzeju. Te zastave, s kninske tvrđave, uvijek smo tijekom ovih 20 godine poklanjali u određenim prigodama. Trenutno ih je u Kninskom muzeju četiri. Konkretna zastava, koju sam poklonila predsjedničkoj kandidatkinji, skinuta je u u petak ujutro i zamijenjena novom – objasnila je porijeklo i prirodu svoga dara gradonačelnica Josipa Rimac.
Na pitanje nije li neumjesno da se jedinice lokalne samouprave i muzeji na ovakav način uključuju u izbornu kampanju, Rimac kaže da se svugdje na sličan način dočekuju predsjednički kandidati, ovisno tek o tome koji kandidat dolazi i tko je u kojem gradu ili općini na vlasti. To, dakle, znači da se Ivo Josipović zastavi u Kninu ne treba nadati, pa čak ni Milan Kujundžić, ili Anto Đapić…. Samo je jedna Kolinda, kao što je i samo jedan i jedini HDZ… Tko su ostali dobitnici 200-tinjak zastava s kninske tvrđave koje su se pohabale u njenim gradonačelničkim mandatima, Josipa Rimac nije nam htjela otkriti. Zastava je simbol Hrvatske i Grada Knina i uskoro će se, prema projektu Grada i Turističke zajednice, nuditi i na prodaju turistima koji posjećuju tvrđavu. Osim 25-metarskih zastava sa jarbola kninske tvrđave, nudit će se i one manjih dimenzija, u kutijama, sa slikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u povijesnom trenutku kad ljubi zastavu, te opisom događaja podizanja zastave u kolovozu 1995. godine i stihovima ‘Ima jedna stina U njidrima Knina Na njoj stig vijori I s buron se bori… doznaje portal tris

‘Mladež Hdz Knin’ Predsjednica koja s ponosom drži Hrvatsku zastavu!

Na svojem Facebook profilu ‘Mladež Hdz Knin’ su objavili sliku Kolinde Grabar Kitarović sa zastavom istaknuvši kako se osjećaju ponosno.

 

Screenshot Facebook
Screenshot Facebook

Luciano Grmovšek