Home Iz svijeta Slovenija dozvolila upotrebu marihuane u medicinske svrhe

Slovenija dozvolila upotrebu marihuane u medicinske svrhe

784
0 Shares

“JAKO pozdravljam takvu odluku Slovenije i nadam se da ćemo i mi ići njihovim stopama”, kaže za portal Index Mirela Holy, predsjednica stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), komentirajući odluku slovenske vlade da dozvoli uporabu kanabisa u medicinske svrhe.

Čelnica ORaH-a već je u više navrata otvoreno podržala legalizaciju marihuane, ali i liberalizaciju ostalih vrsta konoplje. “Mi to snažno guramo”, ističe Holy, te napominje da je ORaH prije deset dana promovirao svoju sektorsku politiku vezanu za gospodarske potencijale konoplje.

Upitno je, doduše, ima li u Hrvatskoj političke volje da se krene stopama Slovenije. Holy smo upitali planira li ORaH u Saboru pokrenuti raspravu o liberalizaciji konoplje i zatražiti legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, što se na primjeru brojnih zapadnih zemalja već pokazalo kao prvi korak prema legalizaciji.

“Radimo na tome. Postoje određene naznake da je Ministarstvo poljoprivrede spremno učiniti korak prema liberalizaciji industrijske konoplje. Mi ćemo time biti zadovoljni, ali smatramo da treba ići korak dalje u pravcu legalizacije”, ističe Holy.

Sakoman: Podržavam legalizaciju u medicinske svrhe

Legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe podržava i dr. Slavko Sakoman, koji je u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica godinama radio s ovisnicima. Kaže da kanabis kod određenih bolesti može pacijentima pomoći pri otklanjanju patnje i boli.

“Ako se koristi morfij, koji je iz opijuma, zašto se ne bi koristilo i nešto što je iz kanabisa, što je manje aditivno, a može pomoći čovjeku”, kaže Sakoman, te dodaje kako je kroz iskustva pacijenata i medicinska istraživanja potvrđeno da kod određenih bolesti derivati kanabisa mogu biti ljekovito sredstvo.

No, Sakoman dodaje kako je vrlo bitno regulirati takva sredstva da ne bi završila na crnom tržištu. Sakoman ne dvoji da je to moguće izvesti: “Uporaba morfija je regulirana kroz zakonske procedure pa se isto može postići i s kanabisom”.

Hoće li EU legalizirati medicinski kanabis?

“Svaka država Europske unije ima pravo i mogućnost da rješava ta neka parcijalna pitanja. A kroz neko vrijeme će to sigurno biti regulirano i na području EU, kada stav zauzme Europska medicinska agencija (EMA)”, kaže Sakoman.

Kako nam objašnjava Sakoman, EMA se sigurno neće baviti pitanjem legalizacije same marihuane. No, za očekivati je da će zauzeti stav oko lijekova koji sadrže određene sastojke kanabisa.

“Kada je riječ o stavljanju u promet bilo kojeg novog lijeka, EU je zauzela stav da je dovoljno da EMA provjeri lijek prije nego bude odobren na europskom tržištu, tako da pojedine države članice ne moraju vršiti tu provjeru. Ako bi oni zauzeli stav da se pripravci iz kanabisa standardizirano proizvode, to bi bila regulacija koja bi važila za sve zemlje EU. Tada je samo pitanje bi li sve zemlje odlučile registrirati taj proizvod kroz svoju proceduru i staviti ga u promet. Isto kao što sada imate neke lijekove koji su na teret HZZO-a, dok druge lijekove, koji su sasvim legalni, pacijenti moraju platiti sami”, objašnjava Sakoman.

Argumenti za i protiv legalizacije

Ipak, Sakoman se protivi potpunoj legalizaciji marihuane, te trendove u tom smjeru, koji su trenutno vidljivi u nekim saveznim državama SAD-a i u Urugvaju, naziva iznenađujućima. Kao glavni argument u korist legalizacije marihuane uglavnom se ističe činjenica da bi to bio veliki udarac za narko tržište. No, Sakoman brine da bi “trava” u tom slučaju mladima postala lakše dostupna.

“U kampanju protiv duhana uložili smo značajan napor i napravljeni su rezultati. Nea smisla sada otvarati prostor za supstancu koja je također dim, isto šteti plućima, ali i u značajnijoj mjeri mijenja ljudsko ponašanje. Jedan klinac koji se napuši od par dimova jače trave nije za nastavu čitav dan. U fokusu treba biti zaštita djece i mladeži koje do 21 godine treba zaštititi od utjecaja alkohola i svih ostalih štetnih supstanci”, kaže Sakoman.

feral news / index / HINA /

0 Shares