Home Kolumne Studentske stipendije

Studentske stipendije

603
0 Shares

Ovih dana je iz gradske uprave najavljeno da će Grad u idućoj godini osigurati studentske stipendije. Proračun se priprema, stavke se miču, nove se ugrađuju i vijest svakako zaslužuje pozornost. Odmah su po Gradu krenula i neobična pitanja primjerice: Zašto stipendija nije bilo zadnje tri godine? Ili, kako je grad u minusu od najmanje 11,5 milijuna koje predviđenim mehanizmima ne može smanjiti niti za 1% kako sad ima a prije nije bilo? Neki idu još dalje pa spominju neke sportske klubove koji su ispunili misiju i kao takvi više nisu zanimljivi.

Kako se gradska uprava odlučila na krajnje ogoljelu informaciju, osim pitanja počele su i konstrukcije da se stipendije vraćaju jer su na studije krenuli potomci nekih visokorangiranih HDZ-ovaca. Pri tome se ide visoko, u sam vrh lokalne vlasti te i na pozicije nekih direktora u gradu. Naklapanja ili ne, ljudi u jednom od gradova s najlošijom socijalnom situacijom pušu i na hladno. U gradu premreženom nepotizmom, stranačkim pogodovanjima, uslugama i korupcijom ni jedna teorija nije za odbaciti.

Nikakve priče i pričice, međutim, ne bi trebale spriječiti gradsku upravu da čvrsto zagrize u ovu temu. Suvremeno društvo počiva na stručnosti pa stručnost treba poticati a za ostale kako i ako bude. U protivnom, bez stručnih ljudi, ionako siva situacija bi postajala sve crnja. Uostalom, novca ima za razbacivanje, što se vidi iz stylinga gradonačelnice, odnosno njenih statusnih simbola. Dakle samo hrabro, natrag po stipendije.

Nije gradonačelnici lako. Usljed nedostatka iskustva, nametnutosti, nestručnosti i bez ikakve vizije unaprijeđenja grada, sve ih je morala kupiti. I svi hoće još. I nezasitni su jer oni znaju nju i ona zna njih. Bulumenta sisavaca gradskog proračuna a time i budućnosti grada koji je u kratkom roku s Forbesove liste zauzeo još višu poziciju gledajući s obrnute strane. Kakvih li pokazatelja, kakvih li šokova?

studentske-stipendije Vratimo se na stipendije. Stari model treba prekrižiti. Model veza i vezica, stranačkih interesa, razmjene usluga pa u konačnosti otvorenog podmazivanja. Poznat je onaj slučaj studenta koji je koristio stan u Kninu. Ako će biti tako, bolje da ne bude nikako. Stipendije bi u pravilu završavale u krivim rukama. Ideja korisna za grad se pretvarala u svoju suprotnost.

Stoga ćemo gradskoj upravi, kad se već oni nisu domislili, predložiti neke kriterije kojih bi se trebali pridržavati da bi Grad imao maksimalnu korist.

  1. Fleksibilnost tržištu rada. Nema smisla stipendirati nešto što će dugo biti na burzi rada pa u konačnosti nepovratno otići. Treba financirati deficitarna zanimanja i ono za čim postoji potražnja na tržištu rada.
  2. Kriterij  dobrog gospodara. Ne treba financirati nekoga tko neće raditi u Kninu. Ukoliko do takve situacije dođe, osigurati povrat sredstava.
  3. Ukinuti lažnu socijalu i politički šoping. Broj stipendija ne mora biti velik ali iznosi mogu biti znatno veći, za ona zanimanja za kojima postoji potreba u Gradu.
  4. Smanjiti birokraciju. Ne moraju korisnici svake godine ići na natječaj. Jednom ostvarena stipendija traje do kraja studija, uz uvjet redovnog studiranja o čemu se dostavlja potvrda visokog učilišta.

Grad osim novaca mora imati plan svrhovitog plasmana. Inače je to razbacivanje ili širom otvoren prostor za mešetarenje, naravno javnim novcima. Grad stoga mora krenuti u prikupljanje informacija o stvarnim potrebama a to će saznati od poduzeća i institucija. Time i institucije postaju ozbiljnije i organiziranije.

Naravno, da im sve ne crtamo, Gradu ćemo prepustiti da se domisli transparentnosti postupka.

img_7643

0 Shares