Home Aktualno Telegram došao do snimki razgovora Josipe Rimac: ‘Ovo ti Ante šalje za...

Telegram došao do snimki razgovora Josipe Rimac: ‘Ovo ti Ante šalje za Uskrs. Dobit ćeš još 500.000 kuna’

1613
35 Shares

Donedavnu državnu tajnicu Josipu Rimac, koja je uhićena u velikoj antikorupcijskoj akciji, istražitelji su mjesecima tajno nadzirali. Neslužbeno doznajemo da su joj osim automobila, gdje je pronašla bubu i tako kompromitirala akciju, bili ozvučeni i stan u Zagrebu, kuća u Kninu te kuća na moru javlja Telegram.

USKOK ju, kako je potvrđeno jučer, sumnjiči za pogodovanje tvrtki C.E.M.P. koja je investitor u vjetropark Krš-Pađene, kao i dvojici stočara koji su pokušavali dobiti čim više krških pašnjaka za svoja stada. Pomagala je i rodbini i poznanicima da, iako na to nisu imali pravo, dobiju financijske potpore od Ministarstva gospodarstva za što je navodno angažirala pomoćnicu ministra Anu Mandac, koja je također obuhvaćena ovom istragom.

ŠTO SE JOŠ MOGLO ČUTI DA MJERE NISU PROPALE?

Baš prije nego što će puknuti tajne mjere, Josipa Rimac je kontaktirala i Matildu Copić, ravnateljicu Agencije za plaćanje u poljoprivrede. I od nje je navodno tražila namještanje jednog natječaja. Ova ju je, kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora u koje je uvid dobio Telegram, uputila na šeficu Agencije za plaćanja u poljoprivredi iz Šibenika. S njom je, sumnja se, Josipa Rimac trebala razgovarati o potporama iz natječaja za energetsku obnovu.

Nedugo prije uhićenja, Josipa Rimac je i tadašnjoj pomoćnici ministra gospodarstva Ani Mandac poslala imena dvojice svojih prijatelja koji su, kako joj je najavila, trebali aplicirati na natječaje za potpore.

POGODOVANJE INVESTITORIMA U VJETROPARK

Dio snimki odnosi se na kontakte Josipe Rimac s tvrtkom C.E.M.P., koja je, kao što smo već javljali, imala problema s dobivanjem uporabnih dozvola za dijelove vjetroparka kod Knina. Rimac se iznimno zalagala da taj projekt uspije.

No, zapelo je jer je C.E.M.P., kako se sumnja, godinama nezakonito koristio dio državnog zemljišta zbog čega ni Ministarstvo državne imovine ni Hrvatske šume nisu željeli dati suglasnosti s kojima bi dobili mogućnost finalizacije vrijednog projekta.

Kako su, prema tvrdnjama USKOK-a, čelni ljudi C.E.M. P.-a, Milenko Bašić i Dragan Stipić, koji su također sada pod istragom, ponudili Josipi Rimac mito u zamjenu za pomoć kod ishođenja dozvola, ona je počela najprije pritiskati čelne ljude Ministarstva. Redom je zvala ministra Marija Banožića i njegove prve suradnice, dok se s Bašićem i Stipićem, uredno sastajala svaki tjedan. Ti pozivi snimljeni su krajem prošle godine.

PRITISCI NA ŠEFOVE U HRVATSKIM ŠUMAMA

Kako joj u Ministarstvu državne imovine nisu željeli udovoljiti, Josipa Rimac se, proizlazi iz njezinih tajno snimljenih kontakata koje je prikupio USKOK, okreće Hrvatskim šumama.

“Nemojte raditi probleme C.E.M.P.-u oko izdavanja uporabnih dozvola”, poručila je navodno Ivanu Melvanu, šefu splitske podružnice Hrvatskih šuma, koji je uz predsjednika uprave Krunoslava Jakupčića, osumnjičen u ovoj aferi.

Zvala ga je nakon što joj se Stipić navodno požalio da mu Melvan ne želi dati potrebnu suglasnost. Nakon pritisaka donedavne državne tajnice, Hrvatske šume, sumnja se, ipak daju suglasnost. To je, kako je snimljeno početkom ožujka ove godine, Josipa Rimac osobno javila Milenku Bašiću.

PONOSILA SE GRADNJOM VJETROELEKTRANA

Istražitelji vjeruju da imaju dovoljno tajno snimljenog materijala i o kontaktima Josipe Rimac s čelnim čovjekom HERA-e, Tomislavom Jurekovićem. I on je pod istragom zbog nezakonitog pogodovanja C.E.M.P-u.

Nakon brojnih razgovora s bivšom državnom tajnicom, Jureković navodno žurno donosi nekoliko rješenja na osnovu kojih C.E.M.P. postaje povlašteni proizvođač struje iz obnovljivih izvora energije. Omogućuje mu se otkup struje po cijeni od 94 umjesto redovnih 43 eura po megavat satu.

‘UZ POSAO STIŽEM I DODATNO ZARADITI’

Istražitelji su Josipu Rimac snimili kako se svojim utjecajima oko vjetroelektrana hvali prijatelju koji ju je posjetio u njezinoj kući u Vodicama. Bilo je to krajem veljače ove godine. “Treba zaraditi i sve isfinancirati”, objašnjava gospođa Rimac, te dodaje kako joj je “na poslu dobro”, a “stigne i dodatno raditi i zaraditi”. Pokazuje svom gostu projekt vjetroparka govoreći mu kako nema većeg u Hrvatskoj. Nastavlja mu govoriti kako je investitor u taj projekt Bašićeva firma Lager.

Tekst: Telegram

35 Shares