Home Aktualno U odnosu na prošlu godinu u Kninu nezaposlenost manja za 5,5 posto...

U odnosu na prošlu godinu u Kninu nezaposlenost manja za 5,5 posto ! ?

1343
0 Shares

1236396_209504525892113_1673129488_n

Prije par dana HUKnet je „ponosno“ objavio vijest kako je (u našoj županiji) jedino u Kninu smanjena nezaposlenost , i to za 5,5%., dok je u gradovima Šibeniku i Vodicama nezaposlenost u laganom porastu. Knin opet najbolji. Možda nam slijedi kakvo priznanje i pohvale našoj gradonačelnici !? Možda opet osvanemo na nekoj Forbesovoj listi zahvaljujući tako varljivoj statistici ? Jer, ukoliko kojim slučajem imate firmu sa dva uposlenika, te uposlite još dvoje – ostvarili ste porast zaposlenosti od 100% !

Što je svakako dostojno da se uvrsti u Forbes …

No, da se vratimo na vijest iz HUKnet-a : „ U odnosu na isti mjesec prošle godine u Kninu je nezaposlenost manja za 5,5 posto, dok Šibenik, Vodice i Drniš bilježe porast nezaposlenih.

Krajem kolovoza 2013. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ispostavi Knin nezaposleno je 2.164 osobe , Ispostavi Šibenik  3.002 osobe te Ispostavi Vodice 668 osoba.“

Zanimljivo kako se HUKnet („HDZnet“), voli hvaliti nekim brojkama. Naravno, statistički podaci ne varaju, međutim kaže se da postoje laži, malo veće laži  i statistika. A ima i druga strana medalje koja kaže da je statistika netočna interpretacija točnih podataka.

 No, krenimo redom …

 Grad Šibenik, sa svojih 35000 stanovnika , na zavodu za zapošljavanje bilježi 3000 osoba. Drugim rječima, u Šibeniku je nezaposleno 8,5% ukupne populacije.

Grad Vodice ima oko 8000 stanovnika, a na zavodu posao čeka 668 Vodičana, te možemo konstatirati da je samo 8 % Vodičana nezaposleno.

 I na kraju, Knin – sa 11000 stanovnika od kojih je 2164 na zavodu za zapošljavanje. Drugim rječima, bilo kakav posao očekuje 20% Kninjana!  Pametnom dosta …

 Kada tome pridodamo činjenicu da u Kninu procentualno živi daleko veći broj umirovljenika u odnosu na Vodice i Šibenik, stopa nezaposlenosti u Kninu je još više poražavajuća !

 Nadalje, i ono malo zaposlenih u Kninu zapravo možemo zahvaliti isključivo masovnom „uhljebljavanju“ podobnih i najčešće potpuno nepotrebnih „kadrova“ po svim gradskim ustanovama. 

  A ono najtragičnije možemo očitati u tablicama HZZ-a, po kojima se vidi da je APSOLUTNI broj nezaposlenih ove godine 2164, a prošle 2638, što nam govori samo jedno – iz  Knina je u zadnju godinu dana „nestalo“ 15% radno sposobnog stanovništva!

Nisu nestali, već su se morali iseliti  iz Knina „trbuhom za kruhom“ u nastojanju da nekako prehrane sebe i svoje obitelji.

 Jedini kriterij zapošljavanja u Kninu već odavna je isključivo podobnost, a ne o sposobnost !

 Ovi drugi su vjerojatno među ovim „nestalima“

 Dobar primjer za gore izrečene tvrdnje je kninska bolnica, u kojoj je Josipa Rimac ,donedavno predsjednica NO, zajedno sa dr.Oliverom Ojdanićem (HDZ) , „vedrila i oblačila“, te zapošljavala i „zbrinjavala“ svoje kadrove  za koje je smatrala da ih treba zbrinuti.

Tako nam se dr.Ojdanić nedavno našao u središtu skandala i policijskom istragom poradi zapošljavanja (po njegovim tvrdnjama) TRIDESETAK ljudi, uglavnom podobnog nemedicinskog kadra   i to bez natječaja ! 

 Nova, sanacijska uprava bolnice ubro je otkrila da su te brojke daleko veće, kao što je i višestruko veći dug bolnice. Dug za koji su Josipa Rimac i Oliver Ojdanić donedavno tvrdili da ne prelazi iznos od 1,5-2 milijuna kuna!

Ovo pak, nisu vijesti za Forbes. Više su za državno odvjetništvo …

http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/206311/Default.aspx

0 Shares