Home Crna kronika Ugledna HDZ-ovka prevarom sebi osigurala status udovice poginulog hrvatskog branitelja !?

Ugledna HDZ-ovka prevarom sebi osigurala status udovice poginulog hrvatskog branitelja !?

1180
SHARE

Mirjana Blašković (47), predsjednica Općinskog vijeća Karlobaga iz redova HDZ-a, stranke u čijem je Općinskom odboru, lažna je udovica Domovinskog rata. Optužbe su to koje su u obliku kaznene prijave dostavljene Policijskoj upravi ličko-senjskoj, čiji inspektori istražuju slučaj. S tom informacijom upoznato je i Ministarstvo branitelja koje je također zaprimilo prijavu.

Gotovo 20 godina Mirjana Blašković koristi prava koja joj proizlaze iz statusa koje imaju udovice poginulih branitelja. U njezinu slučaju radi se o dobivenom stanu u Gospiću i naknadi (koje pripadaju i dvjema kćerima) pa ukupna ostvarena materijalna vrijednost premašuje dva milijuna kuna.

Kobna noć

Njezina su mjesečna primanja, naime, 18.000 kuna (dio zaradi radeći kao patronažna medicinska sestra, a 1600 kuna dobiva kao predsjednica Općinskog vijeća, op.a.).

Njezin suprug Benjamin Blašković nije smrtno stradao u ratu. Poginuo je, naime, u prometnoj nesreći koja se dogodila 20 dana nakon vojnoredarstvene akcije Oluja, 25. kolovoza 1995., kada je svojim tamnocrvenim Golfom sletio s ceste.

Tu činjenicu nitko ne spori, no u priznavanju statusa udovice Domovinskog rata Mirjane Blašković presudila je potvrda da se u tom trenutku njezin pokojni suprug vraćao s položaja, što je, kako smo se i sami uvjerili, prilično sporno.

U prijavi se navodi da je Blašković doista bio branitelj, no nije bio mobiliziran za vojnoredarstvenu akciju Oluja. Kobne noći bio je daleko od položaja i, prema iskazima svjedoka, zabavljao se po karlobaškim kafićima.

U društvu prijateljice

Svjedoci tvrde da je bio u društvu dobre prijateljice, u to vrijeme recepcionarke hotela Zagreb u Karlobagu. Otkrivaju da je u pijanom stanju bacio bocu Stocka u pod lokala Riva te da se u istom kafiću i danas nalazi oštećena podna keramička pločica iz tog slučaja.

Tvrde i da je nakon zabave u tadašnjem diskoklubu OK u jutarnjim satima s prijateljicom svratio u snack bar Ugostiteljskog poduzeća Jadran. Ugostiteljski djelatnici iz tog vremena potvrđuju nam te navode svjedoka, no neki su molili da im ne objavljujemo imena.

Ruža Smojver, koja je poslužila Blaškovića u Jadranovu snack baru, sjeća se da su naručili dvije kave s mlijekom.

– Došli su iz diska on i ta djevojka, popili su te dvije kave i krenuli na put. Ne mogu tvrditi da je bio pijan, imali smo puno posla i radili smo noćnu smjenu. Moglo je biti oko tri sata ujutro. Bio je to dobar dečko – rekla je Ruža Smojver.

Nekoliko sati kasnije Benjamin Blašković je poginuo. U trenutku pogibije nije nosio uniformu, bio je odjeven u trenirku i majicu.

Potpisi svjedoka

Tri godine nakon Blaškovićeve pogibije njegova je udovica Mirjana odlučila ishoditi prava ratne udovice. Za to su joj trebali potpisi nekoliko svjedoka. Jedan od njih joj je i danas bliski suradnik i stranački kolega, ali on nam nije želio komentirati slučaj.

Iako je tek medicinska sestra u lokalnom Domu zdravlja, Mirjana Blašković je zbog svoje političke pozadine vrlo moćna u maloj općini i svi naši sugovornici biranim su riječima govorili o njoj napominjući da joj se ni na koji način ne žele zamjeriti.

Tako nas je jedan ugostitelj, nakon što nam je ispričao neke detalje noćnog provoda Benjamina Blaškovića, molio da njega preskočimo u toj priči jer je Karlobag malo mjesto i ne želi da zbog njegova iskaza ispaštaju njegova djeca, jer da o slučaju lažne udovice Blašković cijelo mjesto godinama potajno bruji.

Osim s političarima, Mirjana je prijateljevala sa Željkom Jurkovićem, bivšim šefom ličke policije kojega je zloporaba položaja koštala položaja te čeka suđenje. Bila je bliska prijateljica Ivana Rukavine koji je 2008. pao kao osumnjičenik za šverc nekoliko stotina kilograma droge. Tada je s njim prekinula sve kontakte.

Nema komentara

Potvrdu o smrti Benjamina Blaškovića potpisao je satnik Nikola Zdunić. U toj se potvrdi navodi da je on stradao vraćajući se kući na odmor nakon sudjelovanja u akciji Oluja.

Satnik Zdunić danas se više ne sjeća detalja, ali zna da je Blašković poginuo u prometu. – To je sigurno, da je stradao u prometu. Rekao sam to prošle godine i ljudima iz Ureda za obranu koji su radili neku reviziju tog slučaja, ali detalja se ne sjećam. Ne znam jesam li potpisao da se vraćao s položaja, prošlo je puno vremena, a nemam dokumentaciju – rekao je satnik Zdunić.

Tragedija je zadesila obitelj Blašković te 1995. godine, a jesu li je oni iskoristili da bi se nelegalno obogatili, utvrdit će se policijskom istragom. Udovica Blašković rekla je da neće komentirati slučaj.

Bliska suradnica lokalnog moćnika

Mirjana Blašković desna je ruka načelniku općine Karlobag  Ivanu Tomljenoviću Mimi, koji je s načelničkog mjesta u dva navrata završavao u pritvoru. Jednom kao osumnjičenik za zloporabu položaja jer je namjestio supruzi gradnju šetnice uz more vrijednosti 700.000 kuna, a potom i za kazneno djelo poticanja na odavanje službene tajne. Tajne iz istrage odavala mu je Lucija Tomljenović, njegova suradnica iz stranke (HDZ), koja je bila zaposlena kao tajnica u policiji.

Lucija Tomljenović i Mirjana Blašković, pak, godinama u Karlobagu vode HDZ-ovu Udrugu žena Katarina Zrinski. Prije nego što je postala predsjednicom Općinskog vijeća, Blaškovićka je u Općinskom vijeću bila potpredsjednica upravo Luciji Tomljenović.

feral news /izvor:  jutarnji.hr /

Šest vladarica podvelebitskog krša  (15.lipanj 2009.)

foto: Novi List
foto: Novi List

Lijepo je biti svjestan da smo prve probile muški zid i, uvjetno rečeno, zavladale općinom, ali zar ste mislili da smo mi ovdje društvo iz spilje i da mi žene čekamo u svojim nastambama dok su muževi u lovu?!

Pa vidite, prevarili ste se- tim je riječima Jelena Morović prokomentirala naše čuđenje i pitanje je li to moguće baš u Ličko-senjskoj županiji.

A Jelena Morović jedna je od šest žena koje su “zavladale” Karlobagom, jedna od šest vijećnica u tamošnjem Općinskom vijeću koje su s natpolovičnom većinom zasjele u vijećničke klupe i pet muških kolega ostavile u manjini. Jedinstven je to i, čini se, nezapamćen slučaj u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, da u predstavničkom tijelu jedne jedinice lokalne samouprave sjedi veći broj žena negoli muškaraca.

Kada bi kojim slučajem Lucija Tomljenović, Mirjana Blašković, Jelena Morović, Katica Zuanović, Nada Devčić i Ankica Jurković formirale svoju KPHSŠ (Karlobašku partiju haljina, suknja i štikli), bez problema bi od svog Karlobaga stvorile mjesto obećano za lagodan život ženskoga roda. K tome, Lucija Tomljenović imenovana je predsjednicom, a Mirjana Blašković potpredsjednicom Vijeća. I to, vrijedi ponoviti, u Karlobagu, podno i nasred Velebita u Ličko-senjskoj županiji, u Hrvatskoj u kojoj i ugledni novinari još uvijek govore da je uputno ženi za dobro jutro zviznuti šamarčinu. Tek toliko da se zna tko je gazda u kući.

Ukazanu priliku su – iskoristile

– Svjedoci ste, kod nas u Karlobagu to i nije tako. Odmakle smo mi daleko od takvog načina razmišljanja. Žene smo sa surovog krša pa smo izdržljivije. Ovo je silno nemilosrdan kraj i tko u njemu opstane može sve. Mi, eto, jesmo, ništa nam nije teško, ne bojimo se i ne prezamo ni od čega, ustvrdila je Morović, a vijećnička joj kolegica i potpredsjednica Vijeća Blašković dodala da su jednostavno objeručke prihvatile ukazanu priliku koja im je pružena.

Zaslužile smo je! Radom, trudom, sposobnošću i znanjem pokazale smo da smo u najmanju ruku uz bok muškarcima, a, osim naših stranaka koje su nas isturile, to su srećom prepoznali i građani. Znate, shvatile smo da u datim okolnostima ne smijemo biti samo pasivni promatrači, da možemo preuzeti inicijativu, angažirati se i pomoći da ovaj naš kraj probudimo, rekla je Blašković.

Predsjednica Vijeća Lucija Tomljenović žena je s dvadesetgodišnjim iskustvom života u velikoj, hajde recimo i slobodoumnoj Rijeci i s pravom može komparirati svoju malu “primitivnu” provinciju i veliki “tolerantni” grad.

– Vjerujte mi, ne vidim ikakvu razliku. Nisam primjetila da u Rijeci žene imaju veću šansu. Potpuno je isto, šanse su svugdje podjednake i samo ih treba znati iskoristiti. Nitko vam ništa neće ponuditi tek tako, vući vas za rukav i moliti vas da se pokrenete. Ni u našim stankama niti trenutka nismo osjetile trunku neravnopravnosti ili spolne diskriminacije. Nitko nikada nije rekao da nešto ne možemo ili ne smijemo jer smo, eto, žene, pohvalila je demokratski duh HDZ-a i HSS-a, dviju stranaka koje su iznjedrile šest vijećnica, Tomljenović.

izvor: libela.org