Home Crna kronika Uhićenje Milana Bandića tek je početak katarze

Uhićenje Milana Bandića tek je početak katarze

980
foto: HINA
0 Shares

Milan Bandić konačno je uhićen. Ono što se najavljivalo već godinama, došlo je iznenada, u trenutku kada su i najveći vjernici u pravnu državu počeli gubiti nadu. Uhićenje “zagrebačke skupine” nije samo obračun s kriminalom u Zagrebu nego posljednja šansa da se naše društvo konačno obračuna s kriminalnom hobotnicom koja je napala Hrvatsku gotovo u istom trenutku kada je došla i demokracija.

Zagreb nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca. Hrvatska metropola je postala ishodiše mita i korupcije, a mnogi rukavci te mutne rijeke vodili su u ured Milana Bandića. Znao je, rekli bi njegovi brojni apologeti i obožavatelji, kak’ se to dela.  Bandićevo uhićenje nije dovoljno za katarzu jer je upravo on, koliko god se to nekima sada činilo čudno i pomalo nestvarno, u mnogim sumnjivim procesima bio samo vodonoša. Mali od kužine za velike muljaže. Zato je u nedjelju navečer, nakon dugo vremena, najljepše bilo biti mali čovjek sa skromnim primanjima, kojemu su se do jučer smijali i pogrdno ga nazivali luzerom, samo zato što se nije snašao po onim kriterijima prema kojima se snašao gradonačelnik iz Remetinca.

Na drugoj strani, zamjetan broj bogatih i moćnih noćas nije dobro spavao u svojim pozlaćenim kavezima jer vrlo dobro znaju s kim su tikve sadili. Stoga je po meni pravo pitanje zašto su “institucije sustava” čekale tako dugo, zašto prije nisu zagazile u zagrebačku močvaru. Ima i ovdje puno teorija. Meni se čini najuvjerljivija ona koja povezuje zagrebačkog gradonačelnika s drugim moćnicima koji su u Zagrebu uvijek mogli omastiti brk. Pa čak i pošteno ako ne može nikako drukčije.  Sve za što ga se tereti, a riječ je o čovjeku koji ima barem dvije stotine kaznenih prijava, Milan Bandić nije radio sam. Njemu su hrlili u zagrljaj najmoćniji tajkuni, utjecajni nogometni menadžeri, bivši politički moćnici, umišljeni novinari, preplašeni kulturni radnici, estradne zvijezde… Svi koji imali ili su pak maštali o vlasti i moći.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Hrvatska stati na pola puta ili će ići do kraja prema potpunoj katarzi. Treba demistificirati, ostat ću na ovom eufemizmu, još samo nekoliko simbola naše tranzicije. Treba konačno raščistiti i s tim zlatnim teletom. Puno je toga napravljeno, prijeđen je veliki put pa bi bilo šteta da se ne pokušaju ukloniti i zadnje prepreke. Jer, kako je lijepo napisao jedan drugi, meni puno draži poznati Hercegovac,Mak Dizdar, valja nama preko rijeke.

 

Dražen Ćurić, večernji.hr /

0 Shares