Home Knin Upis novih polaznika u karate klub “Knin”

Upis novih polaznika u karate klub “Knin”

103
SHARE

Početkom školske godine 2018./2019. Karate klub „Knin“  obavlja upis novih polaznika u karate školu (5 godina pa dalje). Treninzi su podijeljeni u grupe koje su formirane po uzrastu i znanju polaznika.

Treninzi se odvijaju u dvorani OŠ Domovinske zahvalnosti koja pruža maksimalne uvjete treniranja, a nalazi se u centru grada (Josipa Jovića 2 – Prva osnovna).

Sport koji nudi disciplinu, poštovanje i samokontrolu (ili Sport koji nudi uravnotežen/harmonični razvoj tijela i uma/duha).

Zašto baš karate?

Karate nije samo poseban oblik samoobrane već je i olimpijski sport koji pruža priliku za prihvaćanje zdravog i uravnoteženog načina života koji objedinjuje tjelesno, umno i duhovno.

Karate nudi:

– zdrav način života, bolju tjelesnu spremnost i harmoničan razvoj svih motoričkih sposobnosti (brzina, jakost i snaga, izdržljivost, fleksibilnost, koordinacija, preciznost), usvajanje i usavršavanje motoričkih znanja, povećanje samopouzdanja, stjecanje discipline, odgovornosti i poštovanja drugih, postavljanje i dostizanje ciljeva, povećanje zrelosti, ustrajnosti, adaptiranje i prilagodbu u zajednici

– kao olimpijski sport i borilačka vještina, karate potiče samodisciplinu i razvija usredotočenost i svijest

-iako trening karatea traži disciplinu, njegova interaktivna narav nudi temelj za učenje i vježbanje životnih vještina poput skromnosti, uzajamnog poštovanja, iskrenosti i pozitivnog razmišljanja, sve to, uz usvajanje pravila ponašanja (koja uključuju samokontrolu), čine načela na kojima je karate utemeljen

Bavljenje karateom kao sportom idealna je pretpostavka za razvijanje pozitivnih psihofizičkih osobina kod mladih ljudi, posebice u školskom uzrastu. Suprotno predrasudama koje borilačke sportove karakteriziraju nasilnim, karate svojim vježbačima primarno nudi disciplinu, poštovanje i samokontrolu kao osnovne pretpostavke za bavljenje ovim sportom. Bilo da je riječ o katama (sustavno povezani slijed obrambenih i napadačkih tehnika) ili borbama (realno nadmetanje dva borca), osnovni cilj karatea je – suparnika nadvladati vještinom, a ne “uništiti” ga.

Trenirajući karate, karataši se uče načelima karatea, te nema razloga da cijeli život ne provedu poštujući ista. Od vježbača se traži da imaju dobre higijenske navike, da budu disciplinirani i da održavaju visoke standarde ponašanja i ophođenja u kontaktu s cjelokupnom zajednicom. Razumljivo da će ista načela postati dijelom njihove svakodnevice. Prihvaćanjem pozitivnog razmišljanja olakšat će napredak u savladavanju tehnika. Pozitivan stav i razmišljanje povećavaju samopouzdanje, olakšavaju reakciju i prilagodbu na novonastalu situaciju bez obzira da li je riječ o onoj na borilištu ili u svakodnevnom životu.

Čast i vjernost su dva najvažnija principa. Ništa manje značajni nisu i pravednost, hrabrost, dobrota, ljubaznost, iskrenost, skromnost, a naročito samokontrola u svim prilikama. Ove vrijednosti neophodne su za život u zajednici. One čine čovjekov duhovni sklop, ali se, nažalost, u modernom društvu često izgube. Prvi zadatak svih vježbača karatea, a prije svega majstora karatea, obnavljanje je tih principa i predstavljanje njihovog živog primjera.

Trener karate kluba Knin Dražen Barić, poručuje predškolcima, školarcima te njihovim roditeljima da svakako uvrste karate kao opciju aktivnosti za ovu školsku/pedagošku godinu.

Više informacija na Facebook Karate klub “ Knin“ ili na mobitel 095/6555-975.