Home Aktualno Za mjesec dana 12. Zvonimirovi dani na kninskoj tvrđavi; Kulturno-povijesni spektakl –...

Za mjesec dana 12. Zvonimirovi dani na kninskoj tvrđavi; Kulturno-povijesni spektakl – (d)oživi srednji vijek!

161
0 Shares

Srednjovjekovni festival Zvonimirovi dani održat će se od 6. do 8. lipnja na kninskoj tvrđavi. Druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi u te dane vraća se u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira. Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje. Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska hrvatskog kralje na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje.

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski  muzej. Bogata povijest i kulturnu baštinu hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u tri dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju je Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

Od 2016. godine manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a prošle godine pokrenut je i Mali Zvonimirov dan, zabava i edukacija za cijelu obitelj.

MALI ZVONIMIROV DAN – DJEČJE VITEŠKE SKUPINE, SREDNJOVJEKOVNE IGRE I RADIONICE

Prvi dan manifestacije, 6. lipnja od 18.00 sati, rezerviran je za srednjovjekovnu zabavu za najmlađe – Mali Zvonimirov dan. Kninska tvrđava će taj dan biti „ pod opsadom“ dječjih viteških skupina iz Hrvatske, a posjetitelji će, uz srednjovjekovne zabavne igre, glazbu, ples i radionice, imati prilike uživati u nastupu Malih Alkara kao i u Viteškom turniru za nagradu kralja Zvonimira.

U posjeti kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom.

VATRENI SHOW, NOĆNE BORBE I OPERA NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI

Preostala dva dana, 7. i 8. lipnja, posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl i doživljaj srednjeg vijeka. Posjetitelji će kroz razne srednjovjekovne sadržaje doživjeti to oživljeno povijesno razdoblje,  a posebno spektakularno bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu. Ovogodišnja glavna glazbena poslastica nije mogla bolje pristajati uz lokaciju, ambijent i svrhu manifestacije, a radi se o operi Nikola Šubić Zrinski, u izvedbi Hrvatskog komornog zbora i solista, čija će izvedba na veličanstven način zaključiti ovogodišnje Zvonimirove dane, uz veličanstveni vatromet, u subotu,  8. lipnja.  

Program za sva tri dana dostupan je ovdjea ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

40% POPUSTA NA VOŽNJU VLAKOM 

HŽ Putnički prijevoz posjetiteljima manifestacije Zvonimirovi dani odobrava 40% popusta u 1. i 2. razredu redovnih vlakova, a popust bi se koristio od 6. lipnja u 0.01 sat do 9. lipnja 2019. do 24.00 sata, isključivo za kupnju povratnih prijevoznih karata iz svih kolodvora do kolodvora Knin i natrag (popust se ne može primijeniti na udaljenostima kraćim od 25 km).Prilikom kupnje prijevozne karte potrebno je naglasiti svrhu putovanja, a povratnu kartu na poleđini ovjeriti pečatom organizatora (TZG Knina) na informacijskom pultu na kninskoj Tvrđavi.

O FESTIVALSKOJ LOKACIJI

Posjetitelji festivala imat će priliku ujedno posjetiti i fascinantnu kninsku tvrđavu, koja će na tri dana postati domaćin svoje bogate povijesti, igara, smijeha i veselja. Tvrđava se nalazi na 345 metara nadmorske visine i na visini od 100 metara iznad grada Knina, duga je 470 metara, a na najvišem dijelu široka 110 metara. Obrambeni zidovi, koji je opasuju sa svih strana u dužini od gotovo 2 kilometra, mjestimično su visoki i do 20 metara. Kninska tvrđava spada među najveće Hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi, izuzetno razvedena i sačuvana u svim svojim dijelovima. Ona je živući spomenik kulture, s muzejom, izložbenim prostorima i restoranom te, svakako predstavlja glavni brend kulturnoga turizma s ovu stranu Krke.  

0 Shares