Home Iz zemlje Zapamtite Vukovar!

Zapamtite Vukovar!

1613
12 Shares

Bitka za Vukovar službeno je počela 25. kolovoza 1991. godine sveopćim napadom JNA uz potporu paravojnih postrojbi. Koordiniranim napadima zrakoplovstva i jakih oklopnih snaga uz potporu pješaštva, JNA je prema svim procjenama trebala osvojiti Vukovar u nekoliko dana.

No u Vukovaru su ih dočekale jedinice MUP-a i ZNG-a koje su nedostatak u tehnici i ljudstvu nadomještali visokim moralom i dobrom organizacijom. Već početkom rujna bilo je jasno da se bitka neće tako brzo završiti. U to vrijeme u grad dolaze bivši časnici JNA Mile Dedaković (na mjesto zapovjednika obrane) te Branko Borković (na mjesto zamjenika zapovjednika).

U svakodnevnim borbama JNA trpi teške gubitke u tehnici i ljudstvu, no nakon nekog vremena uspijeva presjeći komunikaciju Vinkovci-Vukovar. U listopadu hrvatske snage pokušavaju napraviti proboj do Vukovara, ali se zaustavljaju pod pritiskom međunarodne zajednice. Dana 16. listopada pogiba jedan od najvećih heroja Vukovara Blago Zadro.

Grad je pod žestokim topničkim napadima, dnevno pada i po 12 000 granata, bolnica je također meta napada. Zadnji pokušaj proboja dogodio se 12. studenog no nije bio uspješan. Neprijatelj 14. studenog u potpunosti presijeca komunikaciju Borovo Naselje-Vukovar i nakon toga pad je neizbježan. Branko Borković s dijelom branitelja se 17. studenog probija do Vinkovaca, 18. studenog nestaje sredstava za obranu i branitelji se predaju (dio se nastavio boriti i do 20. studenog kada prestaje sav organizirani otpor).

Snage JNA i pobunjenih Srba ulaze u grad i čine masovne zločine nad stanovništvom i braniteljima. Svi ranjenici iz bolnice su izvučeni i odvedeni na Ovčaru te ubijeni. Poginulo je oko 4000 ljudi, protjerano je najmanje 35 000 civila, a preživjeli branitelji odvedeni su u srpske logore.

Iako je Hrvatska Bitku za Vukovar izgubila, vukovarska žrtva nije bila uzaludna i činjenica da je grad opstao 87 dana pomogla je Hrvatskoj da se naoruža i organizira. Nakon masakra u Vukovaru međunarodna zajednica ubrzala je postupak priznavanja RH, a 40-ak dana kasnije potpisano je Sarajevsko primirje.

Ostaje kontroverzna uloga tadašnjih hrvatskih vlasti u padu Vukovara zbog čega su vlast kritizirali Siniša Glavašević-ratni izvjestitelj, Mile Dedaković, Branko Borković te mnogi drugi.

Mimohod u znak sjećanja na žrtve Vukovara 18.11.2014. Split (Torcida) Kratki govor održao je legendarni bojovnik HOS-a Damir Markuš “Kutina”.

12 Shares