Home Aktualno ŽUPAN PAUK: Nije normalno da javnost nazoči sastanku o rješavanju otrovne lagune,...

ŽUPAN PAUK: Nije normalno da javnost nazoči sastanku o rješavanju otrovne lagune, to ne funkcionira tako u tom poslu

435
SHARE

U Petak, 26. Srpnja 2019. godine u vijećnici Grada Knina održan je sastanak na temu  sanacije lokacije onečišćene otpadom „crne točke“ u sklopu bivše tvornice vijaka TVIK.

Sastanku su prisustvovali Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić, Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe sa svojim suradnicima te župan Goran Pauk.

Sastanak bez medija

Na sastanku, koji je direktno vezan za kvalitetu života građana Grada Knina, medijima nije dopušten dolazak.

Iako je prvotno najavljeno da će ministar Ćorić dati izjavu nakon završetka sastanka niti to se nije dogodilo, ministar je otišao s komentarom „ništa pametno se nije dogodilo“.

Pitali smo župana zašto je ministar otišao s komentarom da se „ništa pametno nije dogodilo“ na što nam je odgovorio da ministar nije izašao s tim komentarom, iako se on nalazio u vijećnici za vrijeme dok je ministar izlazio.

  • Nije ministar izašao s tim komentarom, dapače, neke stvari smo zaključili i idemo korak po korak u cilju rješavanja ovog problema ali ne možemo detaljizirati u ovom momentu.

Građani imaju pravo na informacije

Naravno, postavlja se pitanje zašto mediji, to jest javnost, nemaju pravo na sve informacije. Upravo to smo pitali župana koje je legitimno objašnjenje da „javnost nije za nazočnost na sastancima ovakve vrste, to se nije nikad događalo niti je normalno“.

Pojasnio nam je kako je tema takva da nije za gledalište (javnost), kako to „ne funkcionira tako u tom poslu“.

Nisu li upravo građani i lokalni mediji bolje upoznati s problemom budući da upravo oni žive pored te lagune oko koje se godinama ništa konkretno nije poduzimalo?

Hvalospjev na stranici šibensko-kninske županije

Naravno to nije spriječilo hvalospjev župana na stranici šibensko-kninske županije. Naime u, navodnom, priopćenju za javnost prva rečenica hvali župana kako je upravo on taj na čiju je inicijativu održan sastanak.

 „Na inicijativu šibensko-kninskog župana Gorana Pauka dana, 26. srpnja 2019. godine u prostorijama Grada Knina održan je sastanak na temu sanacije lokacije onečišćene otpadom „crne točke“ u sklopu bivše tvornice vijaka TVIK.“

Županu nije normalno da su građani pravovremeno informirani o otrovnoj laguni u Kninu, nije mu legitimno da nepristrana strana prati sastanak sa zagađivačem, dok mu je, istovremeno, sasvim legitimno da se hvali kako je on sazvao sastanak u priopćenju za javnost koje je napisao upravo on.

Sastanak je, izgleda, poslužio Pauku samo da skine sa sebe odgovornost te da građanima daje samo informacije koje on želi da znaju, iako je upravo on godinama ignorirao ekološku katastrofu u Kninu.

„S obzirom na jasnu zakonsku osnovu iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Zakona o vodama i Zakona o zaštiti okoliša, Šibensko-kninska županija nema zakonske nadležnosti nad postupanjem osim poticanja dijaloga među dionicima kako bi se ovaj problem riješio u korist svih žitelja Šibensko-kninske županije, stoga sam jako zadovoljan da je konačno došlo do ovog sastanka. Obzirom da će sanacija laguna biti izuzetno zahtjevna nužno je da zajedničkim snagama pronađemo najbolje rješenje i moguće izvore financiranja sanacije.“

Građani za pravo informiranja – župan protiv.

Nakon održanog sastanka i razgovora sa županom objavili smo anketu na Facebook stranicu portala gdje se, za vrijeme pisanja ovog članka, 93% građana izjasnilo kako građani imaju pravo na sve informacije o planovima Ministarstva, Županije i Grada vezane za sanaciju lagune prepune teškim metalima.

Zato pitamo župana, kad bi se laguna nalazila u njegovom dvorištu, kada bi on trebao udisati taj smrad i otrov, smatra li da bi onda on imao pravo prisustvovati sastanku gdje se odlučuje o sudbini sanacije iste?

Prisjetimo se, (Predstavljeni rezultati ispitivanja i strategija sanacije lagune: uzročnik – DIV; Zagađenje stiže do mora za – 24 sata) Sudski vještak i profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić predočio je satelitske slike grada i lagune iz 2005. godine i iz kasnijih godina, 2012., 2013., i 2016. iz kojih je razvidno da su laguna, odnosno sve tri lagune znatno prljavije iz godine u godinu, a pogotovo u odnosu na 2005.

Kisić je izveo zaključak da je uzročnik zagađenja samo jedan i da je riječ o TVIK-u odnosno DIV-u.

Upozorio je da ne treba biti zabrinut samo Knin jer u roku od 24 sata zagađenje dolazi u Jadransko more.